Oedeemfysiotherapie

Oedeemfysiotherapie

REFYSIO is gespecialiseerd in het herkennen, diagnosticeren en behandelen van mensen bij welke oedeem aanwezig is of kans hebben dit op te doen. Oedeem kan o.a. veroorzaakt worden door afwijkingen, beschadigingen of ziekten in het lymfecirculatiesysteem, het bloedcirculatiesysteem en/of de hartfunctie.

Mensen die als gevolg van een oncologische aandoening of medisch ingrijpen oedeemklachten ontwikkelen vormen de meest specifieke doelgroep van de oedeemfysiotherapeut. Het zichtbare oedeem vormt meestal de belangrijkste indicatie voor oedeemtherapie.

Onvoldoende verzekerd voor oedeemfysiotherapie?

Bij ons tot wel 30% goedkoper met REFYSIO Herstel!

Lymfoedeem en kanker

Lymfoedeem kan het gevolg zijn van de behandeling van oncologische aandoeningen, bijvoorbeeld borstkanker. Bij de behandeling van kanker kan het nodig zijn de okselklieren te verwijderen, chemotherapie te krijgen en/of bestraling te krijgen. Al deze behandelingen hebben hun invloed op de lymfesystemen. Dit zelfde geldt bij oncologische ingrepen waarbij de liesklieren of halsklieren betrokken zijn.

Hoe is oedeem te behandelen?

De behandelingsmogelijkheden binnen de oedeemfysiotherapie zijn:

  • Compressietherapie: Om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren zullen soms bandages gebruikt worden.
  • Manuele lymfedrainage: Een massage techniek ter stimulering van de afvoer van lymfe.
  • Oefentherapie: Therapie gericht op mobiliteit, kracht, stimuleren van niet aangedane lymfevaten, conditie training.
  • Ademtherapie: Specifieke ademhalingsoefeningen zijn een stimulans voor de afvoer van lymfevocht.
  • Voorlichting: Over de behandeling en de gevolgen van de behandeling, huidverzorging, voeding, preventie van oedeem en zelfhulp.
  • Lymftaping: Een specifieke tape die de circulatie in de huid kan verbeteren en de lymfeafvoer kan bevorderen. Tevens kan deze tape ingezet worden ter mobilisering van huid en littekens.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze therapievorm kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen of u kunt terecht op de website van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie (NVFL).

Contact Informatie

Uiterwaard 11 1703 MB Heerhugowaard 072-5720200 info@refysio.nl

Openingstijden

Maandag : 08:30 tot 17:00 Dinsdag : 09:00 tot 17:00 Woensdag : 09:00 tot 17:00 Donderdag : 08:30 tot 15:00 Vrijdag : 08:00 tot 11:30 Weekend : Gesloten

Na openingstijden tot 20:00 telefonisch bereikbaar.

Wat vinden onze klanten?

Waarom wachten? Weg met die klachten!

Te lang doorlopen met uw bewegingsklachten kan leiden tot ergere klachten of een langere hestelperiode.