Oncologie & Fysiotherapie

Oncologie en fysiotherapie

Fysiotherapie bij oncologiepatiënten (kankerpatiënten) richt zich specifiek op bewegingsproblemen als gevolg van kanker. Deze problemen kunnen het gevolg zijn van de ziekte zelf of van de medische behandelingen.

Voorbeelden zijn: conditieverlies, verminderde spierkracht, vermoeidheid, spanningsklachten, pijn, verminderde mobiliteit, lymfoedeem, huidveranderingen en stug littekenweefsel.

Onvoldoende verzekerd voor fysiotherapie?

Bij ons tot wel 30% goedkoper met REFYSIO Herstel!

Fysiotherapie bij kanker

Fysiotherapie kan worden ingezet in alle fasen van de ziekte:

  • De curatieve fase, dus tijdens de behandelingen voor de kanker.
  • De revalidatiefase, als de patiënt moet herstellen van de – vaak ingrijpende – behandelingen,
  • Tijdens de nazorg, als de patiënt genezen is verklaard,
  • De chronische fase, als de ziekte niet genezen is, maar wel onder controle gebracht,
  • De palliatieve fase, als genezing niet meer mogelijk is en,
  • De terminale fase.

Fysiotherapie bij alle fases

In de curatieve fase is alles gericht op het bestrijden van de kanker. De fysiotherapeut kan in deze fase o.a. helpen bij het beperken van conditieverlies of het verlichten van spanningsklachten.

In de revalidatiefase gaat het om het herwinnen van (bewegings-) functies, kwaliteit van leven en het herwinnen van controle. De fysiotherapeut kan o.a. helpen met een trainingsprogramma en adviezen bij het hervatten van sport en werk.

Na een succesvolle behandeling van de kanker, zijn er soms wel blijvende gevolgen zoals bewegingsproblemen of vermoeidheid. Goede nazorg is dan belangrijk. Ook hierbij speelt de fysiotherapeut een belangrijke rol.

Soms kan de ziekte niet, of niet volledig worden genezen, maar wel onder controle worden gebracht en gehouden. Kanker krijgt dan meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft fysieke, psychische en sociale gevolgen voor de patiënt. Iedere patiënt moet op eigen wijzen om leren gaan met de nieuwe situatie. De fysiotherapeut behandelt voorkomende klachten en beperkingen, en ondersteunt en coacht de patiënt.

Oncologisch netwerk

Om mensen met kanker te helpen revalideren behandelen wij oncologische patiënten via de richtlijn oncologische revalidatie. Wij zijn als praktijk in Heerhugowaard aangesloten bij het oncologisch netwerk OncoNet. Hierdoor kunnen wij ons beter specialiseren voor deze groep patiënten en zijn we op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van oncologische revalidatie.

Voor meer informatie over fysiotherapie voor mensen met kanker kunt u met ons contact opnemen.

Contact Informatie

Uiterwaard 11 1703 MB Heerhugowaard 072-5720200 info@refysio.nl

Openingstijden

Maandag : 08:30 tot 17:00 Dinsdag : 09:00 tot 17:00 Woensdag : 09:00 tot 17:00 Donderdag : 08:30 tot 15:00 Vrijdag : 08:00 tot 11:30 Weekend : Gesloten

Na openingstijden tot 20:00 telefonisch bereikbaar.

Wat vinden onze klanten?

Waarom wachten? Weg met die klachten!

Te lang doorlopen met uw bewegingsklachten kan leiden tot ergere klachten of een langere hestelperiode.